Bu konuda bazilari tarafindan görüs ayrilmasi vardir. Bazilari cocuklarin gelecekteki dijital ortama hazirlanmasi gerektigini düsündükleri icin pedegojik yönden dogal görürken diger yandan bazilari gündelik hayatki öncelikteki pedegojik görevlerindeki odaklamayi kaldir yada bir cesit tassarufu egzergisi yapma seklindedir.
Robotlarin pedegojik is alanina girmesi robot üreten sirketlerin kari amaci olmustur. Danimarkadanin özel sirketi " Hippomini"1.600 egtim kurumlari tarafindan robot satilmis bulunmalari robotlarin oldukca ilgi odagi oldugunu söyleyebiliriz. 2014 yillindan berili cogalmistir ve simdilerde ise oyun icin robotlar ve programlamalar egtim icin bulunmaktadir. Robotlar yeni birsey olmadigini belirten Danimarka teknik üniverstesi (DTU ) da görevli ve 15 senedir arastirmalar yapan ögretim üyesi David Johan Christensen, cocuklarin seviyesine kadar inmesi, yani kreslerde, okularda, liselerde robotlarin cogalmasi yeni olmasina neden oluyor, diyor.
Pedegojide alanda kâri ise cocuklara katacak degerlerden birisi gelecege onlari hazirlamasidir. Bunlardan birisi programlamayi ögrenmek ve bunun arkasinda yatan düsünceyi ögrenmeleri nasil robot insa edilir ve gelistirilir. Sistamatik düsünme, yaratıcılık ve yenilikci olabilmek ve yeni birseyler gelistirebilmektir, diye altini ciziyor.
David Johan Christiansen MCKinsey & Company ( analiz ve danismanlik sirketi) tarafindan yapilan bir arastirmdan bahsediyor. Teknolojinin insanlarin is alanlarina girmeleri bazi is alanlarinin gelecekte yok olacagina isaret gösterdigi gibi bazi is alanlari da bugunde olmayan farkli iceriklere sahip olacagi gibi görünüyor. Pedagoglarin isini robotlar talip edemez, cünkü robotlara insanlarin bazi vasiflari kopya edilemez. Burada sosyal etkileşim ve duygsal boyuta anlayis, mesela neden cocuk böyle davraniyoru robotlar kavriyamaz. Bir robotun insan gibi davranabilmesi icin ve bunu yapabilmeleri icin uzun yilllar beklenilmesi ve ileriki gelecekte belki gerceksir, diyor David Johan Christiansen..
Gelecekte cocuklar ne tür isleri olacak bilemedigimiz icin yaratici, yenilikci ve teknoloji ile birseyler üretebilmeleri gelecekleri icin sart kosuluyor. Bu gunun cocuklari ingilizce bilmeleri ne kadar önemliyse programlama yapabilmeleri da önemli cünkü programlama yapabilmek robotlarin ve bilgisayarlarin konusuklari dil. Nasil okuma ögrenince yeni seyler kesf ediyor ve bilgileniyorsa insan programlamak da yeni bir dünyaya seçenekler sunuyor, diye belirtiyor David Johan Christiansen.
Mærsk MC-Kinney Møller Institut bagli Syddansk institut da ôgretim üyesi olarak görev yapan Gunver Majgaard pedegojide robotlar hakkinda calismalar yapiyor ve egtim veriyor. Cocuklarin gelecege hazirlanmalari icin teknolojinin önemli rol almasinda hemfikir oldugunu söyluyor......
Ôte yandan Danimarka da ki University College Lillebælt de yeni mezun pedagog ögrencilerinin arastirmasina göre robot dilini 3 yasindakilere kadar ögretebilme kabibiliyeri olduklari belirtildi.
Peki bu dijital çağda oluşma yeteneğimize tam olarak ne yapıyoruz ve her şey yoluna girdiğimizde değerlerimizi nasıl koruyacağız?
Bugün eğitim, oluşum yaratma, kültür, geliştirme baski altinda denilebilir.Yani formasyon bugün zorlanmaktadir.
Bugün egtim müfredatlari genelikle hedef odakli ögretim üzerinde ve yeterlilik hedeflerine daha fazla odaklanilmaktadir. Bu nedenle egtim de olusum Danimarka da önemli mevzudur. Bu yüzden bugün bu gelisimi teşvik edersek oluşum zorunluluğu ile daha da önem kazanmaktadır. Cünkü bugun human resource yani insan kaynağı gittikçe daha çok anlam kazanmaya başladi.
