Insan degerlidir ve kendini gerceklestirerek gelisir ve uzlasama sorumlulugunu alir

Friday, July 13, 2018 0 comments
Insan kendine erisebilmesi icin kendi dogrulugunu ve yanlisini ortaya sererek ic gözlem/ ic disiplin ve dis gözlem dis disiplin/ yaparak incelemek ve etraflica arastirmak ile basliyan bir sürectir.  Insan hakikatini ögrenerek Tahkik el zat yani kendini gerceklestirmek icin yapilan taharriyattir.
Kisacasi Insan cok degerlidir bunu bilmek ve kendini gerceklestirmek icin eyleme gecmesi gerek.  Sözde degil özde olmali insan. öz bilinc varsa  Ehl-i tahkik muessesini yapabilme kritik analitik ve sorgulayici yani ve kendini elestirebilen bir sahiz olmus olur. Ôz bilince sahip insan, illimi incelerken Allah ona akil fikir verdigi icin cözebilmesi icin de sorgulayici yanini kullanmasini saglar. Bunu yapabilen insan genis perspektifte düsünebilen, olaylari ayirt edebilen ve baglanti kurabilen yapiya erisebilir.

Varlik felsefenin alanlari ontoloji ( varlik bilim ) ve Metafizik ( fizik ötesi) bilimden olusur. Varlik da Biri  gercek (Real) digeri düsünsel( ideal) varliktir. Søren Kierkegaard'ın üç  varolus aşamasi vardir:  estetik, etik ve dinsel. Etetik gercek dünyadan kopuk aldatilmis bir yasamdan ibaret ve düzensiz bir hayat bicimidir estetik secimi yapan insan özgürdür,  nefsine ve isteklerine düskündür,  ve sorumsuzdur.
Etik insan  sorumluluk sahibi, kuralara uyan ve bagli biridir.  inancli da sorumlulgunu bilir ama hatalarini tanri ile paylasabilecegine inanir.

Bu varolus felsefesi gibi insanlar kendi varolus secimini yapar kimi estetik ve nefsi yönde güzel görünüme özenir kimi etik olan kuralara uygun hayati vardir kimi de kuralara uyar ama tanri ile hatalarini tanri ile paylasan yapiya sahiptir. Simdi ki insanlar gibi Tanri dan Allah tan uzaklasip   dini kültür ile karistirip bozulup öz bilincden uzaklasan ve öz kimligi  zedelenen insanlarla olusur..

Bilim ile felsefenin catismasi gibi. Felsefik yönde düsününce varlik var midir sorusuna bakinca bizler bilime bakinca varlik vardir deriz. Varolus secimini bizim ellimizde olduguna göre karar da bizim hangi yoldan gitmek isteriz.  Varlik varmidir sorusuna vardir diyen realizim gercekcilikdir. Yokur diyen ise nihilizim hicliktir.


Kendini bilmemenin olumsuzluklari nelerdir?

Cenabi Allah´in yer yüzünde ki taslari ne güzel pamuk gibi bulutara göre yanitmaya calismis. Matamatik dersinde cismin ayna da ki yansimasini cizmek gibi.  insan insanin aynasi gibi. Bulut ve tasin iki zit olmasina ragmen yansimasi. Insan kendi ile ayna da yüzlesmesi gibi. öz benlik, kimligi ile yüzlesmek gibi aynada ama  bazen gördügümüzü begenmemek gibi. Estetik olarak degisim istegi ve bunun icin kendimizi degistirmeye dogalikdan cikip göz boyamaya calismak..

Ayna ayna söyle bana benden baska varmi  ola yaklasimi,  insanlarin suan sosyal medya da dogalikdan uzaklasip öz cekim yaparak begeni ve onaylanmak ve fenomen olmaya calismasi gibi. cocuk ve genclerimizin birilerine özenmek adina kendini begenmemeleri, marka düskünlügü, kendinden menmuniyetsizlik ve dis gorunuse önem vermelerinden dolayi kilo ile sorunlarinin hastalik boyutuna gitmesi ve sonu malesef ki anoreksi bulmuea kadar giden bu sürec toplumsal hafizamizi sikintiya sokan durumlardan sadece biridir.

Ôz ve has kimlik den disina kacmak ve tas ruhlu, etetikten dolayi mimiksiz bir bakis ve  bunun gibi birilerine benzemeye calismak iste bu estetik degisim süreci icin gelisen kendini bilmek öz bilincten uzaklasip kendini tanimamaya kadar uzanan yapmacik ve dogal olmayan kimlige bürünmek baskasina benzemek yani özbilincili olmanin ipini koparmaktir.

Bu resime bakinca Allahin kudret sahibi ve merhametli oldugunu görebiliyorum. Allah hikmet sahibdir ve bunu anlayip idrak edebilmek bizlere bir nimetidir ve sifa olacaktir. Sanki Allah dan bir cesit mesaj var gibi bir izlenim yaratiyor kalbime. Tas Kalpli biri töbe edince bulutlarin pamuk görünümü gibi nasil kalpleri yufka oluyor ve günahlari dökülüyorsa iste bu fisat iyi degerlendirin ve merhametlinin en merhametlisinden adaletinin kucagina düsün ve insan olmayi tas olmayip da pamuk gibi bulut sekinde olmanin farkina varin bunun farkina varmak da beceri ister ve vefa ister.


Hz. ömer ne güzel söyeis: " Bir kimsenin kildigi namaza, tuttugu oruca bakmayiniz: konustugunda dogru söylüyor mu, kendisine bir sey emenet edildiginde emenete riayet ediyor mu, dünyaya meylettigi zaman helal , haram gözetiyor mu, ona bakiniz" ( Beyhaki, suabu´l-Iman, IV 230)

Umarim zät-i nakkad yani Ehl-i tahkik, kritik uzmani, elestirmen gibi öz bilinc sahibi oluruz ve öz kimligimizi koruruz.

0 comments: