Dogan cüceloglunun sorusuna cevap

Sunday, May 27, 2018 0 comments

ÜNİVERSİTELERDE GENÇLERİ EVLİLİK HAYATINA HAZIRLAYAN
DERSLER OLMALI MI? 
Değerli okurlarım aşağıdaki mektup üniversite öğrencisi bir genç kızdan geldi. Kimlik, yer ve isim vermeksizin sizinle paylaşma izni aldım. Konu önemli bir konu, umarım kısa bir zamanınızı ayırır, düşüncelerinizi yazarsınız.
***
Hocam, Ben ( A) Üniversitesinde Psikolojik Danışmanlık Ve Rehberlik 2.sınıf öğrencisiyim. Kendime örnek aldığım hocalarımızdan birisiniz. “Evlenmeden Önce” kitabınızı beğenerek okudum ve çok etkilendim.
Ben ve grup arkadaşlarım kitabınızdaki önerilerden de esinlenerek sosyal psikoloji dersinde propaganda konumuzu "evlilik eğitimi için olumlu tutum geliştirme" olarak belirledik.
Bu konunun bize ve öğrencisi bulunduğumuz eğitim fakültesi öğrencilerine büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu konuda sizin de fikrinizi almak istedik. Kitabınızı konumuzu sunarken kaynak olarak göstermek isteriz.
1- Gençleri böyle bir eğitim almaya ikna etmenin faydaları neler olabilir?
2- Evlilik eğitimi zorunlu hale getirilmeli midir?
Sizin bu konudaki fikirleriniz bizim için çok kıymetlidir.
Şimdiden teşekkür ederim. ***
Kendisine yazdığım mektupta bu konunun önemli olduğunu ve izin verirlerse tüm okurlarımın da bu  sorular üzerinde düşünüp cevap vermelerine olanak sağlamak istediğimi söyledim. Memnuniyetle kabul ettiler.
Evet şimdi sizin düşüncelerinizi yazmanızı istiyorum. Eğitim sistemimizde gençlerimizi evlilik hayatına hazırlayan dersler olmalı mı?
Cevabınız, “Hayır!” ise, niçin istemiyorsunuz, sakıncaları nelerdir, onları anlatın, lütfen.
Cevabınız, “Evet!” ise, niçin istiyorsunuz; ne gibi yararları olacak, açıklayın. Bu derslerde neler anlatılmalı? Dersler zorunlu mu olmalı, seçmeli mi? Dersi kim öğretmeli?
Konuya ilgi gösterip emek ve zaman verdiğiniz için teşekkür ederim.
Selamlar, sevgiler




Cok degerli hocam. Bu gencleri evlilik hayatina dersler olmali mi konusu cok güzel ve derin bir konu. Evlilik hayatini cocuklar gencler ilk anne babadan ögrenir ve anne baba cocuklarin aynasi olur ileriki yaslarinda anne babasindan ögrendikleri  iliski sekli, sevgileri, illetisimileri, anlasma durumlari, görgü, ahlak, kültür gibi aileyi olusturan temel unsurlar cocuk da ileriki yaslarda es secme ve evlilik hayatlarina da ailelerin den gördükleri yansiyacaktir. Ailesinde kötü misal görüp bunun aksini yapan da olur elbette ama genelikle aile de temel egtim onemlidir. Yaratilistan dolayi kadin ve erkek cok farkli duygusal olarak fiziksel olarak buyuzden Allah bayanlari eslerine emanet etmistir. Her konuda birbirine destek olarak gelisebileceklerdir ve aile hayati görevlerini bilmeleri gerekmektedir.

 Evlilik bence egtim ile ögrenilmez. Evlilik bence edep ahlak yetisme tarzi ile ögrrenilir. Bana göre kültür, edep, ahlak, illetisim tarzi, uslüp sekilleri, aile ortamindanda ögrenilir. Ilim aile de ögrenilir bilim de egtim aldiklari yerlerde. Ne yaziki bilgisi olup ilmi olmayanlar yani evde terbiye almamis gencler okumus olsalar da hatta isliyebiliyorlar. Ne kadar bilgi verirsen ver eger aile ici egtim de hata varsa gencin de hayatina yansiyabiliyor. Evlilik den önce anne baba bilincli olmasi lazim ki cocuk dogru dürüst ve iyi yetisin. Aile temeli nasil saglam olusturulursa gelecekleri de cocuklarin okadar parlak olur. Okadar cok okumus insan var ki zekasi yerinde bilgisi yerinde ama akli ve fikri yok. Akilli olmak da aile de verilen birsey. Anne baba ne yaparsa cocuk da onu taklit eder bu yuzden ben oncelikle anne baba egtimine onem veriyorum daha sonra okul hayatinda bir gencin caliskan, iradeli, erdemli, cesur, özgüveni yüksek, dinini, kulturunu,vatanini seven, dogayi seven, yenilikci, girisimci, fikirler üretebilen, sözde degil özde ve hareketleri ile sosyal hayatinda kendini iyi ifade eden ve sadece kendi icin degil insanlara faydali olmak icin ugrasan bireyler yetismesini, annesinden babasindan ögrenemedigi konular varsa secmeli ders olarak evlilik konusu verilebilir.  Iki farkli insan ve iki farkli kulture adepte olabilmek icin oncelikle bencilik yapmamak ve bizci düsünebilme yetenegine sahip olabilmek gerektgini dusunuyoum. Bu sistem bizlere bireysel yasamamizi ögreti ama insan sosyal olarak birbirine muhtactir, egerki ailede temelden ogretilmemis degerler varsa secmeli dersler de veya belediyelerde anne baba olmak hakkinda ve evlilik konusunda dersler verilebilir. unutmayalim ki agac yas iken egilir. Edep ahlak saygi sevgi vefa. Bunlar aile derlen evlilik oluyor hatta arkadasliklarda boyle yürüyor
Hic hainden dost olur mu? Ahlaksizdan da aile olmaz
O misal. Anasindan babasindan  Merhametli, empati görmüs, disiplinli, ve uzlasmali illetisim ile büyümüs, saygisini sevgini vermis, vefa, güven asilamis ahlakli yogrulmus cocuk kararlarini alirken terbiyeli edepli adaletli olur. Aile demek merhamet guven icin
Empati anlamak icin
Anlayis huzur icin
Saygi sevgi icin
Evlilik recetemiz bunardan olusuyor.
Anlasma diye birsey yoktur merhamet etme olaya erdemlik gösterme vicdanla bakma vardir.
Herseyin basi iyi insan olmak, insani kamil olabilmek, kendini tanimak iyi ana baba olmak aile ici illetisim nasil olmali, nasil bir es olmak istiyorum, evlilikten beklentilerim neler, evliligi yurutmenin yollari nasil , evlilikde nasil uzlasabilinir ve beraber gelisebilinir ve nasil sorunlari ve tartismalari asabiliriz. Iki  farkli insan iki ayri ale kulturu nasil uyum saglariz. Bunlari yasina uygun aile ici ogenmek gerek . Tecubeleri ilk once kendi aileden ediniyorsun. Yasina uygun okul, lse universtelerde ders konusu olabilir. kulturel durum, maddi durum ve cinsellik de önemli konular evliligin gidisatini belirleyen seylerdir. Evlilik konusu belediyelerde kurs olarak evlenmeden once ciftlere verilebilinir. Lise ve universte de olabilir nerde olacagi tartisabilinir onemlisi bosanmalarin ve aile ici sorunlarin artmasini onlemek icin calismalar yapmak ve iyi insan yetistirmek sart.

Atalarimiz bosuna dememis Anasina bak kizini al kenarina bak bezini al O misal Kimdir nedir nasil yetistirilmis Nerde buyumus ne egitimler almis Bana arkadasini soyle sana kim oldugunu soyleyeyim Atasozumuz








0 comments: