Kitabi renklendirmek hafizayi kuvvetlendirir

Wednesday, January 10, 2018
Kitap okuma adabinin cesitli yöntemleri vardir. Kitap okurken renkli kalemlerle kitabi cizerek okumak, aklimiz da kalmasini kolaylastirabilir. Bazilari kalem yerine kücük renkli kagitlari kolay cikan yapistirici olarak sayfalara yapistiriyorlar ve notlarini da yaziyorlar. Bunun gibi cesitli yöntemler vardir ve artik okudugunuz kalemi bir dijital scanner kalemi ile scann yapip okudugun cümleleri ayni anda leptopunda görülmesi de mümkün artik.

Benim gibi 90 larin cocugu olarak ellimde kitabimin olmasi, ona dokunabilmek, hissedebilmek, ve kitabi ellerimle tek tek dalgalarini cevirebilmek daha baska bir hissiyat ve estetik düsünmeyi sagliyor.

Simdilerde ise bilgisayar ekranlarindan e-kitap okuyabiliyoruz veyahut söyledigim gibi okudugumuz kitabi ayni anda kalemle isaretliyerek okurken ekranda görebiliyoruz. Bu cok farkli hissyat olusturuyor insanin ruhunda. Eskisi gibi kitabi istedigimiz gibi dalgalarini ceviremiyoruz.

Okuma yöntemleri, hizli okuma , detajli okuma, yalnızca ana noktalar korunacak şekilde bir metin çalıştarak okumak da farkli yöntemleri vardir. Bunu ellimiz de ki kitab ile okudugumuzu düsünün birde ekran da okudugumuzu.

Okudugumuz da duyularimizin harekete gectigi bir durum, bizleri ekran basinda iken farkli hissetirir ve ellimizde kitabi tutarak ve okuyarak, hissederek okumak farkli hissetirecektir.

Ekrana bakarken gözlerimizi farkli sekilde yorar ve calistiririz. Ekranin isigi da gözlerimize ve okumamiz da etki yapabilir. Ekrana bakarken klavye ile okudugumuzu cevirir ve bazen de konsantre oldugumuz cümleyi klavyeye bakacagimiz icin gözden kacirabiliriz ve tekrar ekrana bakmaya calisiriz. Ekranin isigi da etki eder ve bu gözümüzü ve beynimizi yorabrabilir. Ekran da kalem yerine harflerin renkleri kullanilir ve cümleleri bu sekilde renklendirirsiniz.

Normal ellimizdeki bir kitapi ellimizde tutabiliriz. Dokunabiliriz. Harflerinde parmaklarimiz ile göz gezdirebiliriz. Renkli kalemlerle rengarek cizerek okuyabiliriz.

  • ônemli bilgileri mesela kirmizi renk ile cizeriz. 
  • Orta önemliler yesil renk.
  •  Basliklar mavi renk. 
  • Alt basliklar turuncu. 
  • Gözden kacmasinlar sari. 
Bu sekilde not almak hafizamizda yer kazar. Kolay aklilda kalmasi icin böyle yöntemler herzaman iyi olmustur. Eger akilda kalmasini istiyorsan okudugunu, kendi cümlelerinle yazmak da hafizayi kuvettlendirir ve akilda kalmasini saglar.

Kitabin ellimizde olmasi bize güven hissi olusturur. Kitabin sayfalarini ellimizle cevirmek hizini da biz ayarliyabiliriz. Duyu olarak hem gözümüzü kullaniriz hem ellerimizle hissederek kitaba sahib cikariz. Ekran da ki ise ekran da kalir. Dügmeye bastigimizda kapanir. Tekrar bilgisayari acmak gereklidir okuyabilmek icin,  ama ellimizde ki kitap yanimizda bulundurabiliriz. Acil bir durum da hemen sayfadan bilgi alabiliriz. Daha kolay bilgiye ulasilir. Kaynak da belidir saglamdir. Internette her bilgi ve kaynak saglam olmayabilir. Bu yüzden okunan yazilari iyi kaynak analizi edebilmek gereklidir.