Digital cagda insanlar, robotlar ve düsüncelerim

Monday, November 20, 2017
" Insani Robot", olmak yada olmamak bütün mesele bu.  Insan olabilmek ile robot arasinda cok fark var robot anotomisi hic insan anotomisine benziyebilir mi sizce ama yapmaya calisanlar var hatta Suudi Arabistan nin Riyad sehrinde  "Gelecek yatirim giricimi" adi altinda gerceklesen tanitiminda Sophia ismimli insani robota vatandaslik verilmeleri dünya da ilk ülke olarak tarihe gecmis bulunmaktadir. Bu gelismeler insanlarin islerini robotlar tarafindan talip olmalari gelecekte insanlari tehdit ediyor olsa barriyerlerden siyrilip olanaklara odaklanmamiz gerekmektedir. Seçenek yollari cok ve dogru yola ulasmamiz icin proje hazirlanmasi ve  bir platform hazirlanmasi gerektigini düsünuyorum.

Bu yönde her calismalarin gelismesi insanlarin da egtim de ve is yerlerinde insani nitelikleri tasiyan metodlar, taktik ve stratejilerini göz önde bulundurmaliyiz  ve önplana cikartmaliyiz bunun icin robotlarin insanlarin islerine talip olmalari konusunda riskfaktörleri masaya yatirilip ortak bir platform da insanlarin issiz kalmamasi icin olumlu ve olumsuz risk faktörlerini planlamalari gerekmektedir.

Dijital alanda her is alanin da arastirmaci ve yöneticilerinin kurumsal riskplanlari ve projeleri olmasi insanlarin ilerde issiz kalmamasi icin önleyici kurum politikasi ve is alanindaki insani yetenek politikalari icin degerleri ortaya cikartip birsey oldugun da biz bu degerlere sahipiz diyebilme kabiliyetinde olmalari gerekli bir faliyet olacaktir, ve insanlar icin farkindanlik olusacaktir. Toplum icin devamli üretip, yenilikci ve girisimci düsünen beyinlere ihtiyac olacaktir. Bunun icin projelere herzaman ihtiyac duyulacagi kanisindayim.

Bunu her alanda düsünmemiz gerekmektedir. Bilincli bir toplum sart, yoksa sonu hic iyi gözükmüyor. Cocuklarin ruh hali ne olacak? Kabiliyetlerini nasil gelistirebilirler? Aileler cocuklarinina nasil rehberlik yapabilir, bu konuda? Pedagoglar ve ögretmenler, ögretim üyeleri bu konuda nasil gelistirebilirler cocuklari ve gencleri? Egtimde cocuklarin robotlarla oynamasi ve programlanmis robotlardan birseyler ögrenmesi güzeldir elbet veya program yapabilme yetenegine sahip olmalari güzel olabilir ama ileride cocuklarin gelecegi icin cevrelerinde robotlarin fazlalasmasi onlarin piskolojik, pedegojik,fizyolojik, sociolojik gelisimlerinde neler avantaj ve desavantaj olacak bunlari da konusmamiz gerekmektedir.Insan olmayan ama insan niteliklerine benzeri harkeketlerde bulunan insani robotlar cocuk ve genclerin kisiliklerinde ve duygularinda ne gibi iz birakacaktir?  Olumlu risk ve olumsuz risk konularini isleyip bilincinde olmamiz ve suurlu olmamiz ilerideki riskleri önliyecektir.

Insan kaynaklarinin önemi her gecen gün daha artmaktadir. Ticaret de insan kaynalari planlamasi yapilir. Avrupa birliginde insan kaynaklarinin gelistirilmesi vardir. Insan kaynaklari uzmanlari vardir. Askeri de beseri kaynakli istihbarat yani insanin hem kaynak hem de toplayici olarak kullanilip elde edilen istihabarattir. Insanlar baslica toplama vasitalardir.  Bu nedenle bu terimler her alanda önem kazanmistir. 

Bu sadece  bilgi toplumunda değil, digital cagda da önem kazanmistir. Yeni cag da ise yazilim, kodlama ve argoritma önem kazaniyor. Yenilikci, girisimcilik yapmak adina , ilmini ve bilmini,  aklina ve zekasina inanarak, teknoloji yönelik yazilim, kodlama ve argoritma kullanmak kendi potansiyalini ortaya sermektir. Bu firsati mesela Türkiye de Itü Magnet de kulucka merkezinde bulabilirsiniz. Danimarka da mesela Teknologisk institut, Hip girisimcilik evi, Erhvervsforum  gibi cesitli girisimcilik  yerlerden bilgi alinmaktadir ve dansimanlarla görüsme firsati genclere sunulmaktadir. 

Diger yandan sunu da unutmuyalim ki bu bir disiplin isidir. özelikle Yaratıcılık hatırlamak gereklidir bunun icin de, sert disiplin,  Strateji, yöntem, çerçeve-iş planı gerektirir. Bu yaraticiligi ve  yenilikci girisimciligi ve gelisimciligi hedef eden her birey hem kendine hem topluma fayda katacaktir.


Terminatör filmi gercek hayata uygulanicak gibi görünüyor. Teknolojik cagi da birgün  bu filmler gercege dönecek ihtimali yükseliyor. Rootlar insanlarla ya savasir yada yönetir. Hayatimizin icine birsekilde girecek. Hayati hem kolaylastiracak hemde zorluklar icine sokacak. Eger robotlar insanlarin isini yaparsa insanara gerek kalmiyacak.

Hayati kolaylastirdikca, insanlar yok oluyor önemsiz hale geliyor. Insanlar simdiden  fabrikada devlet kurumlarinda direnis icinde islerini kaybetmemek icin ugrasiyor, cünkü cogu seyleri makinali aletler yapiyor. Is yerleri insanlar yerine robotlari calistirmalari insanlar icin is kaybi demektir. Yüksek egtimi olmayan kisilerin isleri ellinden alinmamasi icin robotlarla insanlar ne gibi bir rekabette olacak?

Kemal sunalin ile Fatma Girik in bir filminde robotla ile evlilik konusu islenmisti. Insanlar belki gelecek de robotla da mi evlendirilecek. Askerlerin yerini robotlar mi alacak? Robotlar savasirsa belki askerlerimiz sehit olmaz. Gelecek zamanda bizleri neler bekliyor kim bilir?  Saglik sektöründe robotlar mi amaliyat edecek?

Düsünmesi bile hayal dünyasi gibi ama real dünyaya gecebilme ihtimali yükseliyor, ve bazi yerlerde basladi bile. Teknolojiyi nasil dogru kullaniriz?  Olumsuz yapan teknolojiyi ilede robotlasmis insan ve ruhsal sorunlu, narsist insanlar mi yapacak?   Yoksa insanlar azalacak, doga bozulacak, seytanin kölesi mi olacagiz? Kiyametinin sonunu mu hazirliyacaklar.

Insanlar bunun icin nasil bir riskplani yapabilir. Bunun gibi sorunlar detajli arastirip konusulmasi gereken meselelerdir.

Sunu bilmeliyiz ki robotlarin piyasaya sürülmesi insanlarin yerine gecmis sayilmaz, cünkü Allah bizi yaratilis olarak mükemmel seilde yaratmistir. Allahin yaratigi ile robot birbirini tutmaz.

Bunun icin egtim, is, ticaret gibi ortamlarda robotlarin insan yerine gecmemesi icin yetenek ve becerilerimizi gelistirmemiz gerekmetedir. Dolayısıyla sahip olduğumuz şeyi, yani çok yaygın insani nitelikleri elimizde tutmalıyız.

Allah bizleri öyle mükemmel ve özenli yaratmis ki, dünya da hic birsey bu mükemmeliyete ulasamiyacaktir bu yüzden insan herzaman degerlerini koruyabilecek kabiliyet ve zihne sahiptir. Zihnimizi , suurmuzu acik, kalbimizi gönlümüzü acik yani duyularimizi acik birakmamiz gerekmektedir ki seytani güclerle bas edebilelim.

Insan olarak bilgimizi tazeleyip üretimden vazgecmiyelim ve herzaman ön hazirliklarimizi ve planlarimizi bastan hazirliyalim. Sonradan yapmaya baslarsak cok gec kalabiliriz.